GLEDATE ARTIKAL U MULTIMEDIA MUSIC SHOPU

RASPRODATO!!!

CUBISMO

Autobus Calypso

Format: CD
Datum: 2007-04-27
Žanr: Pop
Katalog: Multimedia Records
RASPRODATO

Sadržaj:


Telenor Muzika digital download

1. NIÑA BONITA (Djevojko mala) feat. Vlada Divljan
2. CHAKULE (Ćakule o siromajima) feat.Tereza Kesovija
3. AUTOBUS CALYPSO feat. Stjepan “Jimmy” Stanić
4. BARCA BLANCA (Bijela lađa plovi morem) feat.Ibrica Jusić
5. MI PUERTO ERES TU (Picaferaj – version español)
6. UNA NOCHE EN KOSTRENA (Jedna noć u Kostreni) feat.Ricardo Luque
7. HAY AMORES QUE MATAN (Samo jednom se ljubi) feat.Gabi Novak
8. EL TIEMPO PASARA (Prolazi sve) feat. Stjepan “Jimmy” Stanić
9. TUS MANOS BELLAS (Ta tvoja ruka mala) feat. Irena Yebuah
10. MOTORIN (U nedilju, Ane)
11. AUTOBUS CALYPSO (version español)
12. PICAFERAJ feat. Oliver Dragojević
13. OUTRO-INTRO

„Autobus Calypso“, prvi studijski album Cubisma nakon „Junglesalse“ iz 2002, ujedno je i prvo izdanje grupe u njihovoj 10-godišnjoj diskografskoj karijeri na kome se ona posvećuje isključivo obradama pesama hrvatskih kompozitora. Projekat začet početkom 2006, vremenom je poprimio obrise počasti klasičnom razdoblju hrvatske zabavno muzičke produkcije u deceniji omeđanom sredinom 50-ih i sredinom 60-ih prošlog veka i obeleženom uzletom festivala u Zagrebu, Opatiji i Splitu na kojima je većina uvrštenih kompozicija prvi put bila izvedena.

Naslovna pesma i uvodni singl „Autobus Calypso“s gostom Stjepanom Jimmyjem Stanićem reprezentativna je ne samo za duh vremena koga Cubismo na novom albumu ispušta iz boce, nego je i podsetnik na činjenicu da su odjeci mamba, rumbe i cha-cha-cha, globalno popularisani 40-ih i 50-ih prošlog veka repertoarom poznatih plesnih orkestara Pereza Prada i Xaviera Cugata, itekako osvežili tadašnju jugoslovensku zabavnu muziku, tako da CD „Autobus Calypso“ možemo shvatiti i kao Cubismovo upozorenje na postojanje tradicije latino zvuka u našem muzičkom okruženju.

U nekoliko slučajeva Cubismo se na „Autobus Calypsu“ udružio s izvornim izvođačima obrađenih pesama (Tereza u „Ćakulama o siromajima“ i Oliver u „Picaferaju“ Zdenka Runjića sa Splita 1962. i 1967, te Jimmy Stanić u „Prolazi sve“ sa Zagreba 1965).

Ali ako ne računamo alternativne, tj. španske verzije pojedinih naslova, gosti Cubisma su vokalni solisti koji izabrane pesme inače nisu imali na svom repertoaru (Gabi Novak u „Samo jednom se ljubi“, jednome od najvećih hitova Ive Robića, i Ibrica Jusić u karakterističnom šlageru 50-ih „Bijela lađa plovi morem“ Marija Kinela)

Da ne govorimo o nastupu slovenske mezzosopranistkinje Irene Yebuah u „Ta tvoja ruka mala“, pobednici prvog Zagrebačkog festivala 1953. i Ricarda Luquea, dugogodišnjeg pjevača Cubisma, u također Kinelovom biseru „Jedna noć u Kostreni“ iz 1955.

Indikativna je i vokalna saradnja Vlade Divljana u nostalgičnoj pesmi „Djevojko mala“ Darka Kraljića, napisanoj za film „Ljubav i moda“ 1960, koju su 1981. oživeli upravo njegovi Idoli obradom na zapaženoj mini LP ploči.

Sniman od marta 2006. do februara 2007. u studijima Sirah (Ljubljana) i Pećina (Zagreb) u muzičkoj produkciji basista Krešimira Tomeca i s nizom aranžmana Cubismova stalnog saradnika Nelsona Hernandeza (za dodatne aranžmane, koncept, programiranje, osim Tomeca, zaduženi su koproducenti Hrvoje Rupčić i Mario Penton), album „Autobus Calypso“ preveo je na jezik savremene latino pesme nastale daleko pre nego je salsa za nju postala svetski prepoznatljiv sinonim, šlagere bez kojih ne možemo zamisliti jugoslovensku pesmaricu posle Drugogo svetskog rata.

S one strane dosadašnjih zapaženih kolaboracija Cubisma s vodećim imenima domaće pop scene poput Josipe Lisac („Na na na“) i Gibonnija („Tempera“), „posveta stilski i istorijski definisanom izboru hrvatskih odgovora na Great American Songbook učinila se izazovnijim projektom, tim više što su eksplicitni žanrovski predlošci dela tih standarda, u kombinaciji s minulim radom gostujućih vokalnih veterana, nagovestili u najmanju ruku zabavan posao na brižljivo pripremljenom programu hrvatsko-španskih izvedbi i Cubismu prilagođenih verzija izvornika“, stoji u popratnoj belešci CD-a „Autobus Calypso“.

(OSTALI) ALBUMI I ARTIKLI OVOG AUTORA U PONUDI:

Trenutno gledate album: Autobus Calypso


CUBISMO CD


Jungle Salsa

Cena: 599 dinara
PREDSTAVLJAMO

WWW.FMPORTAL.RSONLINE Kupovina

  • Najpovoljnije cene
  • Dostava na kucnu adresu brzom poštom
  • Posebne pogodnosti za veleprodaje

hosted by WEBHOSTINGSRBIJA Validation:Valid CSS! Valid HTML 5.0